DORDRECHT – Telecomproviders hebben mobiele telefoonnummers doorgegeven aan de politie. Het Openbaar Ministerie heeft het korps toestemming gegeven de nummers op te vragen.
De politie heeft 2000 mobiele telefoonnummers in handen gekregen. Het gaat om nummers van mensen die op 3 mei in de Torenstraat of omgeving waren. Daar vond op die datum een steekpartij plaats. Het slachtoffer is een dag later overleden.
De politie heeft naar alle nummers een sms gestuurd met daarin de oproep informatie door te geven die kan helpen de dader te vinden. Er zouden al enkele mensen hebben gereageerd.
Mobiele telefoons sturen signalen naar het mobiele netwerk, ook wanneer er niet mee wordt gebeld. Niet alleen de abonnementsgegevens, maar ook de plek waar een telefoon zich bevindt wordt opgeslagen in een databank bij de telefoonprovider en continu bijgewerkt. Met deze gegevens is achteraf te reconstrueren waar iemand is geweest.
Steeds meer supermarkten bieden kosteloos draadloos internet aan (wifi). Zodra een telefoon is aangemeld bij zo’n netwerk, is het voor de winkel mogelijk de looproute van de klant te volgen.
De enige manier om niet traceerbaar te zijn, is door een telefoon volledig uit te zetten.