Chocoladefestival Dordt in choc gaat dit jaar niet door. Het zou plaatsvinden op een zondag, maar de winkels mogen niet open. Bezoekers zouden daardoor een slechte indruk krijgen van de middenstand in het centrum, terwijl de festivalorganisatie juist binnenstadpromotie nastreeft. In Dordrecht wordt al langer discussie gevoerd over koopzondagen. Dat is te beperkt. Alle openingstijden zouden bron van discussie moeten zijn.
Waar het over gaat
De zondagsluiting is niet alleen bedoeld voor mensen die met een rustdag denken hun god tevreden te stellen, het is ook een bescherming tegen uitbuiting, ongezond lange werkweken en de manier om tenminste één dag per week als gezin door te brengen. De vraag is echter waarom we allemaal op dezelfde dag rust zouden moeten nemen. Worden welwillende ondernemers niet beperkt in hun mogelijkheden? In en rond de Koopgoot in Rotterdam zijn de winkels wel iedere zondagmiddag geopend.
Wie het probleem veroorzaakt
Het is niet alleen de overheid die dwars ligt. Ook een aantal winkeliers ziet een koopzondag niet zitten, omdat de inzet van personeel meer geld kost dan dat het oplevert. Daar gaat het mis, want waarom speelt de rest van de week die kosten/baten-analyse bij hen dan geen rol? Als je besluit om je inkomsten afhankelijk te laten zijn van klanten, is het verstandig om te denken vanuit de behoefte van de klant. Het merendeel van de middenstanders, ook die op zondag open willen, lijken daartoe echter niet in staat. Ze zitten vastgeroest in oude gebruiken en tradities.
Wat het echte probleem is
Op maandagochtend ben je als klant niet welkom. Op andere dagen openen winkeliers pas hun zaak als iedereen zelf aan het werk is en niet kan winkelen, met als gevolg winkels zonder klanten. Veel werknemers hebben pauze tussen 12.00 en 13.00 uur, maar er zijn zelfs middenstanders die vinden dat ze precies op dat moment ook zelf moeten lunchen en sluiten hun winkel. Wie na z’n werk iets wil kopen, moet snel zijn, want om 18.00 uur gaan de winkels al dicht. Een half uur van tevoren staat de winkelier al driftig op zijn/haar horloge kijkend te wachten bij de schakelaar van het rolluik. Als dan eindelijk op zaterdag klanten de mogelijkheid hebben om wat te komen kopen, gaan de winkels een uur eerder dicht. Sommige zelfs twee uur eerder.
Conclusie
Een discussie over winkeltijden is niet compleet zonder doordeweekse openingstijden erbij te betrekken.