Circus Belly is in Dordrecht en er is weer gezeur. Het is namelijk nog een echt circus, zoals we dat kennen van vroeger, met wilde dieren. Dat mag niet meer van de verbodsfetisjisten die ons land steeds meer in hun macht krijgen. Ook Beter voor Dordt zeurt mee.
Het is druk op het circusterrein van Circus Belly op deze maandagavond. Tientallen mensen vergapen zich aan de dieren. Volwassenen en kinderen. Je mag gewoon het terrein op. Voor de Sportboulevard is het een kleine dierentuin: tijgers, runderen, kamelen en een giraf. Het circus wordt al jaren lastiggevallen door mensen die vinden dat dieren geen kunstjes mogen vertonen. Ook Beter voor Dordt wil dat de dierentuin verdwijnt en stelt vragen.
Dierenwelzijn is een groot goed. Ik ben er van overtuigd dat de mens zijn intelligentie in moet zetten om de leefwereld van alle dieren te beschermen, maar we doen dom. We dichten dieren menselijke eigenschappen toe en dan gaat het mis. Dieren houden zich niet bezig met carrière maken, design of het hebben van een mooi uitzicht. Een dier moet overleven om zich voort te planten. Eigenlijk geldt dat ook voor mensen, maar wij hebben er van alles omheen verzonnen. Een dier doet het liefst zo min mogelijk. Beweging kost energie. De enige reden dat een dier gaat rennen is, omdat zijn prooi niet stilzit. Het doen van een kunstje kost relatief weinig energie en levert voedsel op. Dat klinkt als een luilekkerland, maar wij willen dat verbieden. We moeten ook niet net doen alsof die tijger in het circus vorige week nog rondrende in India. Het zijn dieren die vaak al generaties lang in gevangenschap leven. Ik zou die tijger geen zoentje durven geven, maar de kans dat hij na vrijlating kan overleven in het wild is klein.
De mens heeft gekke ideeën over dieren. Zo bleven vorige week in Zwijndrecht jonge eendjes op de kant zitten. Buurtbewoners belden de dierenambulance, want zij vonden dat eenden moeten zwemmen. De ambulancemedewerkers belden een deskundige. Die was heel duidelijk: “Afblijven, als ze willen zwemmen gaan ze wel zwemmen“. De ambulancemedewerkers trokken zich er niets van aan en pakten de eendjes op en zetten ze bij het water. Een typisch voorbeeld van denken vanuit de mens in plaats van vanuit het dier.
Natuurlijk kan je legitiem zeggen dat dieren niet thuishoren in een kooi of tent. Maar om het te plaatsen in het kader van dierenwelzijn, is het belangrijk om je niet te laten leiden door onderbuikgevoelens. Als een circus dieren mishandelt, is er reden om in te grijpen. Bij Circus Belly is mishandeling nog nooit aangetoond. De vraag is of beesten het vervelend vinden om een kunstje te moeten doen. Zie dat maar eens te beantwoorden, als mens. Autorijden is ook een kunstje, net als werken en stemmen.